Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank

TERRASWEELDE
Toon kaart
Richard vd Zalm
Van ruyvenlaan 2
2685 LC  Poeldijk
Zuid-Holland
T:  06-53114536
E:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo richardvdzalm

119

Palmen en olijven

Terrasweelde levert een grote sortering palmbomen en olijfbomen voor een mediterrane uitstraling op uw eigen terras. Er zijn winterharde en niet winterharde soorten verkrijgbaar.

Indien u aanschaf van dergelijke bomen overweegt houd u dan alstublieft rekening met onderstaand advies !

We adviseren u in de herfst- en wintertijd geen palmen of olijfbomen buiten aan te planten, het is beter is dit in het voorjaar te doen. Hierdoor krijgen de palmen voldoende tijd om vóór de kou aanvangt goed door te wortelen en vast komen te staan en zullen daardoor geen danwel veel minder moeite hebben met strenge vorst. Ze zijn uiteraard wel gewoon het hele jaar te koop voor serre’s, hobbykassen, bedrijfsruimten en ontvangstruimten etc.

Hieronder vind u beknopte productinformatie over diverse kuip- en terrasplanten. Wilt u meer informatie dan kunt u op de website van de 'Nederlandse Orangerievereniging' ( http://www.oranjerievereniging.nl ) een schat aan informatie vinden over de meeste in Nederland goed houdbare palmen.

Lidmaatschap van deze vereniging is heel betaalbaar en bevelen wij u, als gespecialiseerde kwekerij, van harte aan ! U krijgt hiervoor 6x per jaar een mooi geïllustreerd verenigingsblad met zeer veel informatie en verzorgingstips.

 

 

Olea europaea

De olijf is een prachtige boom vanwege zijn stam en groenblijvend blad. Er zijn zo’n 30 soorten olijfbomen, welke alleen onder de familienaam ‘Olea europaea’ vallen.

De olijfboom is goed winterhard en daardoor ook geschikt voor ons klimaat. Olijfbomen zijn winterhard tot zo'n -15°C. Wanneer het harder gaat vriezen dan -15°C of een zware vorst langdurig aanhoudt is het verstandig om de boom goed in te pakken met vliesdoek. Dit beschermt de knoppen en takken tegen bevriezing. Indien de olijf in een bak geplaatst wordt, moet u de wortels van de olijf ook beschermen door de bak in te pakken.

De olijf kan zowel in het voorjaar als in de zomer bemest worden voor een goede gezonde bladontwikkeling en de vruchtvorming van de olijven. Dit kan met zowel vloeibare als vaste meststoffen.

Wij adviseren om 1/3 van de vruchten te plukken ter voorkoming van bladuitval.

De olijfboom hoeft niet gesnoeid te worden, wanneer men de kruin van de boom wil sturen mag men de takken in het voorjaar en de zomer 1/3 terug snoeien, in het najaar (tot eind september) mag de olijf dieper terug gesnoeid worden.

Winterhardheid: tot -15°C in de vollegrond.

Voor bomen in potten moet men daar 2/3 deel afhalen dus kom je dan op een winterhardheid tot ca. -5°C

Herkomst: Middellandse Zeegebied.

Palmbomen

palmen hebben grote, opvallende bladeren. Deze zijn vaak veervormig en hebben een hoofdnerf. Dit zijn de vederpalmen. Ook zijn er bladeren die een stengel hebben met daaraan een bladschijf die straalsgewijs ingesneden is. Dit zijn de waaierpalmen.

Vederpalmen zijn onder andere:

  • Butia capitata (butiapalm)
  • Howea fosteriana (kentiapalm)
  • Jubaea chilensis (honingpalm)
  • Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm)                                                                                                                               

Waaierpalmen zijn onder andere:

  • Chamaerops humilis (dwergpalm)
  • Trachycarpus fortunei (henneppalm)
  • Washingtonia robusta (petticoatpalm)

De palmen die wij aanbieden zijn stuk voor stuk geschikt voor het Nederlandse klimaat en zijn dan ook behoorlijk kouderesistent. Dit betekent dat ze allemaal temperaturen rond het vriespunt overleven. Voorwaarde is dan wel dat de palm goed droog moet staan en de vorst natuurlijk niet te lang aan moet houden. Het is aan te bevelen om uw palm van eind oktober tot half april op een koele droge plek met voldoende licht te plaatsen, of de palm bij een langdurige vorstperiode van -6 C of kouder in te pakken met bijvoorbeeld een lichtslang, warmtelint, vliesdoek , jute, oude lakens, dennentakken of rietmatten. Overwintering in onze gespecialiseerde kwekerij is daarbij een te overwegen optie !

 

Citrusbomen

 

Bougainvillea

 

Oleander